Rendhagyó Életmódi Gasztro Ritánknál – Tusi bejegyzése
Előre is elnézést, ha a bejegyzésben az érzelmek is megjelennek majd, és nem csak a receptek. 🙂 Ennek oka, hogy tegnap egy fantasztikus együttlétnek lehettem részese úgy, hogy tudtam, van szerepem abban, hogy ez létrejött.
Nehezen indult, és, mint annyiszor – merthogy én ilyen vagyok – én magam is nehezen indultam. A nagyobbik lebetegedett, nem tudtam bevásárolni, nem jelezte vissza senki a részvételét, amit elkezdtem nem nagyon bánni. Már éppen lefújtam volna mindent, mikor, mint már annyiszor az Anyahajóban, kinyúlt egy evezőlapát a végső süllyedés előtt, és Rita nem hagyta épp veszni a hajót, és engem.
Hogy is van ez, nem tudom, de valahogy ott vannak ezek a kinyújtott evezőlapátok, kinyújtott karok, jó mondatok ebben a közösségben.
Szóval jött Rita, és azt mondta, semmi gond, de ha van is, megoldjuk, ne törődj semmivel, sok a gyerek, Pöttyös kuckó nem ok, legyen nálam. Rend van épp, tűzhely van, hely van amennyi van, neked csak az a dolgod, hogy ott legyél, ha Robi besegít és elintézi az orvosi ügyeket a nagyobbikkal, te gyere a kicsivel.
Aztán csak gyűltek a résztvevők, Betti a lányokkal, Vera is benézett Hangával egy kis időre, Roli is elhozta anyut és aput, Orsi is ott volt Karinával, és persze Rita és a három srác, no meg Kriszta…remélem senkit nem hagytam ki. 🙂
Elkezdődött a tészta bekeverése, Linda, Dóri és Balti beálltak epret vágni, volt egy kis hajcihő, de megoldódott. Aztán láthattam kicsit Betti fáradtabb arcát is, aki két hete apuka munkája miatt egyedül terelgeti a csajokat, amiért le a kalappal…
Elkezdtem a sütést, és kb. az 5. palacsintánál megjelent Roli apukája, hogy besegítene, majd Benedek került elő a kisszobából, aki Rita 13 éves nagyfia, és úgy gondolta, a játékkonzolt lecseréli egy kis időre a serpenyőre. A kis idő végül szerencsére kitartott az este végéig.
A tesztidőszakban pár produktum elvérzett a kísérlet tengerén, de aztán a fiúk nem adták fel, és születtek a szebbnél szebb palacsinták.
Közben beszélgettünk, szóba került a számítógépes játékok témája, miért jó, miért nem, milyen ezt apaként látni, mit gondol erről a nagyfiú, mit tegyünk, ha az okostelefon bezavar a vacsorába, mi a különbség egy alternatív középiskola és egy sima között, mi is az, hogy demokratikus, mi leszel, ha nagy leszel.
Aztán voltak gasztro témák is, a gyerekek és szüleik megtudhatták miért jobb a teljes kiőrlésű liszt, miért nem kell a cukros lekvár, ha friss is készülhet, miért elég édes a túró, ha beleturmixoljuk a mazsolát egy kis mézzel. Roli apuka beszélt kicsit a kókuszzsírról, amit mindenképp ki fogok próbálni, és szóba került az előételnek hozott rukkolás bagettem is.
És közben folyt az élet a nappaliban, berregtek a kisautók, borultak a buborékfújók, fogyott a csipkeszörp.
Szívmelengető együttlét volt ez, épp olyan, amilyennek lennie kell. Mi fél 10 kor jöttünk el, Betti segítette a hazajutást, és bizony hagytunk takarítani valót Ritának. Jó volt nagyon együtt lenni, beszélgetni, látni, hogy hogy tudunk összedolgozni.
Az este végére Boti is kidugta az orrát és belakmározott a finom túrós palacsintából, mi közben művészkedtünk, és elkészítettem a „ház specialitását”, a zabpehely palacsintát vanília fagyival, banánnal házi eperöntettel és bazsalikommal. Fotók Ritánál, de lehet ide is jut majd belőle. (Jut hát! – Réka voltam.)
És akkor egy kis receptelés:
Palacsinta fehérliszt és cukormentesen:
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
– fél kiló teljes kiőrlésű zabliszt (kapható a Sparban, egy kiló 499 Ft)
– késhegynyi sütőpor
– két evőkanál méz
– két egész tojás, plusz egy tojássárga
– tej, szénsavas víz felesben, a mennyiség közben alakul
– olaj a sütéshez-legközelebb kókuszzsír 🙂
Elkészítés:
A lisztet tálba teszem, összekeverem a sütőporral, beleütöm a tojásokat, a mézet belecsurgatom a tojásokra, és öntök rá kb 3 dl tejet.
A masszát galuska tészta sűrűségűre keverem elsőnek, csak a galuskával ellentétben ezt jó alaposan kidolgozom, majd elkezdem hozzáadagolni a szénsavas vizet. Ezt a keverést már turmixgéppel végzem addig, míg elérem a kellő sűrűséget, ami a fehérlisztből készült változathoz képest talán egy kicsit sűrűbb.
Forró serpenyőben olajjal kisütöm. Akkor lehet jól megfordítani, ha az alja már jobban megsült, szóval kicsit merevebb.
Túrótöltelék:
25 dkg túrót összeturmixolok két marék mazsolával és két evőkanál mézzel, pár csepp vaníliával. Nem volt benne most citromhéj, de biztosan még jobb lett volna vele.
Eperzselé
A felvágott epret lassú tűzön összefőzöm, majd mézzel keverem. Ha turmixolom inkább öntet. Legközelebb majd besűrítem egy kis utifűmaghéjal, most ez kimaradt.
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!