Swimathon – Újabb helyzetjelentés az Anyahajó fedélzetéről

Beszámoló az Anyahajó Anyaközpont SWimathon_logo-e1461333562323 projektjéről

2016 őszén, Swimathon projektünk alapjának semmivé válásakor – amikor biztossá vált számunkra, hogy a nekünk ígért ingatlant mégsem tudja Ferencváros Önkormányzata a rendelkezésünkre bocsátani, újra kellett gondolnunk célunkat és annak megvalósítási módjait. Akkor úgy döntöttünk, hogy amíg nem látjuk, hol tud kikötni a hajónk, a támogatások az adományokat összegyűjtő Ferencvárosi Közösségi Alapítvány bankszámláján maradnak és annak felhasználását későbbre halasztjuk.

A  kialakult helyzetről és annak okairól blogunkban hírt adtunk.

A 2017. január 19-i egyesületi közgyűlésünkön napirendre tűztük a Swimathon adomány sorsának témáját. Több opciót is végiggondoltunk, a Swimathon támogatás felhasználására, esetleges felduzzasztásának lehetőségeire is kitértünk. Új tervünk, a “kihelyezett Anyahajó bázis” projekt elindítása elnyerte a tagok tetszését. Ezt az önkormányzattól szinte teljesen függetlenül is megvalósíthatónak látjuk. Lényege, hogy bízva abban, hogy találunk és megkapunk egy megfelelő helyet a József Attila-lakótelepen, saját anyagi- és önkéntes erőforrásainkra támaszkodva, a Swimathon támogatási keret teljes felhasználásával, egy „kihelyezett Anyahajó bázist” építünk-telepítünk a József Attila-lakótelepi nagyjátszótérre vagy környékére.

“Kiáltványt”, majd projekttervet fogalmaztunk, és elkezdtük sorba venni annak lépéseit:

  • kiválasztottuk az általunk jónak ítélt „ház” típust: kb. 20 m2-es konténerházban gondolkozunk, a további bővíthetőséget szem előtt tartva.
  • elkezdtük a témával foglalkozó önkéntes csapat megszervezését, velük találkozót bonyolítottunk le
  • megvalósult a beszélgetés a Ferencvárosi Közösségi Alapítványal, akik további támogatásukról és türelmükről biztosítottak,
  • írtunk Szűcs Balázsnak, Budapest főépítészének a felhasználható területek kérdése ügyében,
  • készül egy prezentáció, amivel az önkormányzati bizottságokat fogjuk felkeresni.

Közben Ferencváros Önkormányzata tervpályázatot írt ki a József Attila-lakótelep településrendezése és építészeti szabályozásának megújítása céljából, ami érinti a mi projektünket is. “A parkok és pavilonok kialakítása szintén a kor igényeinek szintjére emelendő a gazdaságosság szempontjai mellett. A tervezési terület további funkcióváltó területek bevonását is potenciálisan lehetővé teszik fejlesztések céljára. Többek között a lakótelep hiányzó közösségi központjának rendezését […]” (idézet a tervpályázat szövegéből)

A témában 2017. március 21-én tartott lakossági fórumon felszólalva felhívtuk a megjelentek figyelmét a helyi civil szervezetek “lakhatási problémáira”, kérve, hogy a tervezés és az elbírálás során ezt a szempontot vegyék figyelembe. Másokkal együtt szorgalmaztuk egy közösségi tervezés szükségességét, aminek megvalósítására ígéretet kaptunk a főépítésztől: “…a nyertes pályamű alapján elkészül a Kerületi Építési Szabályzat. Ez egy hosszan tartó folyamat lesz, amelybe ez a bizonyos közösségi tervezés teljes mértékben bele fog férni, […] Ez kb. egy fél éves munka, tehát bőven lesz ezekre a párbeszédekre idő.” (részlet a lakossági fórum jegyzőkönyvéből)

Mindezek miatt sajnos a “Kihelyezett Anyahajó bázis projekt” megvalósítása lelassult, akadozik, hisz egyelőre nem látható, mi lesz a tervpályázat eredménye, és ránk – projektünkre – vonatkozó következménye.

Továbbra is azon vagyunk, hogy a 2016-os Swimathonon összegyűlt adományt az eredetileg megjelölt célra – közösségi terünk kialakítására – fordítsuk, ezért szeretnénk támogatóink további megértését és türelmét kérni.

 

Köszönettel,

az Anyahajó Egyesület – Anyaközpont és családi kikötő a József Attila-lakótelepen önkéntes szervezői,

Paál Rita , egyesületi alelnök, Swimathon koordinátor,

Kustár Blanka, egyesületi elnök

anyahajó logó

 

Budapest, 2017. május 15.